Wat is de beste autoverzekering voor mij?
Industrieweg 6, 5531 AD Bladel
+31 (0)497 38 42 55

Wat is de beste autoverzekering voor mij?

Gerda Lauwers
K2_SHARE_THIS

Wat is de beste autoverzekering voor mij?

Hoe bent u verzekerd? Veel mensen kijken in het nieuwe jaar of hun zorgverzekering nog in orde is, maar waarom ook niet even uw autoverzekering bekijken als u toch bezig bent? Begin het jaar goed en controleer of uw autoverzekering nog aan uw eisen voldoet. Hier volgt een handig overzicht van de meest voorkomende verzekeringsvormen.

WA-verzekering

WA staat voor ‘wettelijke aansprakelijkheid’. Dit is voor ieder motorvoertuig verplicht. Bij deze verzekering wordt schade aan anderen en spullen van anderen vergoed. Wat niet wordt gedekt is schade aan uzelf of aan uw voertuig (bijvoorbeeld door een aanrijding) en brand, storm- en natuurschade. De WA-verzekering is het populairst voor auto’s die ouder zijn dan 15 jaar.

WA-Plus

Deze verzekeringsvorm gaat een stapje verder dan de reguliere WA-verzekering. Ook diefstal en vermissing zijn nu gedekt, evenals schade door natuurrampen of een aanrijding met een dier: kortweg ‘onheil van buitenaf’. Deze verzekering dekt echter niet schade waar jij aantoonbaar schuld aan hebt. Deze verzekeringsvorm is in trek voor auto’s van rond de 15 jaar.

WA-Casco / all-risk

Uw auto volledig verzekeren? Kies dan voor WA-Casco (ook wel all-risk genoemd). Dit is de meest uitgebreide autoverzekering die ook schade aan de auto van uzelf dekt, zelfs bij eigen schuld. U krijgt direct een vervangende auto bij herstel en gaat uw auto total loss dan heeft u ook recht op 5 dagen vervangend vervoer. WA-Casco is populair voor auto’s die jonger zijn dan 7 jaar.

No-claimkorting

Geen schade? Dan krijgt u korting! Hoe meer schadevrije jaren, hoe hoger uw korting. U doet namelijk geen beroep op uw verzekering: no claim. Wanneer u toch een keer schade rijdt, levert u vijf schadevrije jaren in en moet u dus weer meer premie betalen. Hoe veel korting u krijgt bepaalt de verzekeraar aan de hand van de zogenaamde bonus-malus ladder. Die vindt u terug in de voorwaarden van uw verzekering. Zodra men op de maximale no claim korting zit, bouwt men bonusjaren op. Wanneer u dan schade rijdt kan het zijn dat u alleen in uw bonus zakt en dus toch uw maximale no claim korting blijft behouden!

No-claimbeschermer

De no-claimbeschermer is een extra optie die u kunt nemen bovenop uw basisverzekering. Deze zorgt ervoor dat u bij schade niet uw no claim korting verliest: u valt niet terug in treden op de ladder, maar wel in schadevrije jaren. Dat maakt het minder interessant om over te stappen naar een andere verzekeraar. De no-claimbeschermer is niet bij alle verzekeraars af te sluiten, maar een selecte club maakt hiervan gebruik.

Waarborgfonds

Bij schade door een onbekende dader of bij onverzekerde schade kunt u uzelf beroepen op het Waarborgfonds. Wanneer u aanspraak wilt maken op een vergoeding door het Waarborgfonds, moet u aan de volgende eisen voldoen:
- Schade aan het voertuig
- De schade is aantoonbaar veroorzaakt door een motorvoertuig
- De aanrijding vond plaats in Nederland
- U heeft, het liefst binnen 24 uur maar uiterlijk binnen 14 dagen na het ontstaan van de schade, aangifte bij de politie gedaan
Voldoet u niet aan deze voorwaarden? Dan kunt u geen claim indienen bij het Waarborgfonds.

Welke verzekering het beste bij u en uw auto past is afhankelijk van diverse factoren. Behoefte aan advies? Vraag het ons gerust!

More Related Articles

Contact ons

Industrieweg 6, 5531 AD Bladel
Tel: +31 (0)497 38 42 55
Mob: +31 (0) 6 333 999 32
Email: info@autoschadelauwers.nl